#BLOG | Podcast ve Alışkanlıklar: Üretmek, Dinlemek ve Sürdürülebilirlik
Hepimiz alışkanlıklarımız ve rutinlerimiz sayesinde öğreniyor ve gelişiyoruz. Davranışlarımızın büyük bir kısmı tekrarlardan oluşur ve bu tekrarlar bizi her konuda uzmanlığa götürür. Bu belki de en basitinden yemek yemek, su içmek gibi temel davranışlarımızın yanı sıra daha çok bilişsel yük harcamamız gereken konularda bile kolaylıkla hayata geçirmemizi sağlar.
Nörobilim bize alışkanlık oluşumunu şu şekilde özetler; Bir eylemi sürekli tekrarlamak beynimizde güçlü sinir bağlantıları oluşturur. Bu da sürecin doğal halde gerçekleşmesini sağlar.
Bizler bir şeyleri öğrenirken, rutinleri bilinçli şekilde oluşturabilirsek, bilgiyi uzun vadeli olarak hafızamıza kazımış oluruz.
Tarih boyunca bilim insanları, sanatçılar, her türlü üretimde olanlar sistemli alışkanlıklar geliştirerek üretimlerini optimize etmişlerdir. Mesela Leonardo da Vinci, uykusunu bilinçli bölerek daha üretken olmaya çalışmış, her sabah aynı saatte yürüyüş yaparak düşüncelerini derinleştiren Einstein ise bu rutinle daha fazla verim elde etmiştir. Günümüzde baktığımızda da başarılı diye nitelendirebileceğimiz kişilerin ortak özellikleri belirli bir disiplin içinde hareket etmeleridir.
Rutinler sadece bireysel öğrenmede değil, toplumsal bilginin yayılmasında da kritik bir öneme sahiptir. Bir bilgi yayan olarak düzenli paylaşımların yapılması, dinleyicilerin de hayatlarında bir rutin olmasına olanak tanır.
Podcast Üretiminde Alışkanlıklar ve Rutinler
Podcast kaydetmeye başlamadan önce niyetimize netleştirmemiz çok Önemli. Niyet derken, içeriklerin kimler için yapılacağı, hedef kitlesi, varılmak istenen amaç gibi konuları netleştirmek yerinde olacaktır.
Niyetimiz netse bu çalışmayı günlük planımız içine yerleştirmeliyiz. Net olan zamanlarda yapılacak pratikler eylemi yapmamızı kolaylaştıracaktır.
Tıpkı bir sporcunun performansını arttırmak için her gün düzenli antrenman yapması gibi bizler de sürdürülebilirlik için bazı temel adımları günlük, haftalık ve aylık planımıza dahil etmeliyiz.
En çok karşılaşılan sorun tabii ki ertelemek. Yapılan araştırmalar bize ertelemenin altında yatan 2 sebep olduğunu gösteriyor.
1. Mükemmeliyetçilik
2. Hazır bulunuşluğun olmaması ve belirsizlik
İlk maddenin çok kapsamlı olması ve bence başka bir yazının konusu olduğunu düşünerek. Hazır bulunuşluk ve belirsizlik konusunda neler yapabiliriz bunlar hakkında bilgi vermek isterim.
Podcast kaydetmeden önce sistem odaklı düşünmek çok önemli. Her zaman hep aynı yerde, zamanda ve aynı programları kullanarak devam etmek hem alışkanlık kazanmamızı hem de bilişsel yükten kurtulmamızı sağlayacaktır. Şimdi şöyle düşünelim, ilk kez araba sürmeye başladığınız andaki gibi adım adım bilinçli gideceğiz.
Hazırlık aşaması rutinleri:
İçerik hazırlığı: Hedef kitle, amacımız ve değinilmesi gereken konuların netleştirilmesi
Planlama hazırlığı: Kayıt için hangi günler hangi saat dilimi ve nerde kayıt yapılacağının belirlenmesi. Ayrıca edit için haftanın hangi günleri odaklanılacağının belirlenmesi
Podcast kayıt anı rutinleri:
Fiziksel hazırlık: Nefes egzersizi yapmak ve sesi açmak
Teknik hazırlık: Kayıt yerinin sessiz olması, mikrofon ve diğer araçların kontrolü
Kısaca bu şekilde bahsedebiliriz, ancak unutmayın her rutin gibi bu rutinler de kişiden kişiye değişmektedir. Bu nedenle eylemde kaldıkça kendinize özgü rutinleri takip ederek bulacaksınız.
Podcast Dinleyicileri İçin Podcast Dinleme Alışkanlığı Oluşturma
Günümüzde podcast dinleyerek gelişimimize katkıda bulunabileceğimizden bahsetmiştik. Gelin şimdi podcast dinlerken nasıl daha fazla verim alabileceğimize bakalım.
Dinleme için belirli bir zaman dilimi belirleme: Öncelikle gün akışlarınızı gözlemleyerek sabah öğlen akşam gibi bir dilim seçmeliyiz. İşe giderken, spor yaparken vb... Ayrıca bu dilimler içinde hangi eylemi yaparken ve nasıl dinleyeceğimizi netleştirmek eyleme geçmemizi kolaylaştıracaktır.
İçeriklerin Önceden Planlaması: Aylık ya da haftalık konu konseptleri seçip o konuları işleyen podcastleri belirlemek yine alışkanlık oluşmasında kolaylık sağlayacaktır.
Not Alma ve Üzerine Düşünme: Entelektüel zihnin gelişimine katkı sağlamak için mutlaka aldığımız bilgiyi işlemeliyiz. Not almakta bu işin en önemli kısmı. Dinlediklerimizi kendi cümlelerimizle yazdığımız zaman öğrenmemizi güçlendirmiş oluruz.
Son olarak podcast sadece bir bilgi aracı değil kişilerin yaşam tarzlarını ortaya çıkaran ve bize gösteren bir araçtır.
Düzenli podcast kaydetmek ve dinlemek bireyin hayatı algılama biçimini şekillendirir. Sürdürülebilirlik, istikrar ve düzen podcast üreticiler için temel taşken dinleyiciler içinde bir gelişim yolculuğu sunar. Her iki taraf için de bireysel gelişimi ve düşünsel zenginliği arttırır. Küçük alışkanlıklarla başladığımız bu süreç, zamanla bizi daha bilgili ve donanımlı kılar.
Podcast dünyasında anlatılacak nice bilgi, hikâye ve fikir varken bu dünyanın dışında kalmamak ve ufak adımlarla da olsa hem üretme hem dinlemek bize iyi gelecektir.
Konuk Yazar
Pınar Musaoğlu
Kurumsal Eğitmen & PCC Alışkanlık Koçu
Pınar Musaoğlu, ICF PCC unvanına sahip bir alışkanlık koçu ve eğitmendir. Alışkanlık ve rutin yönetimiyle bireylerin ve kurumların daha dengeli, verimli ve sürdürülebilir bir yaşam kurmalarına rehberlik eder. PM Koçluk Eğitim Danışmanlık bünyesinde alışkanlık tasarımı, davranış değişikliği, zaman yönetimi ve iş-özel yaşam dengesi konularında eğitimler ve danışmanlık hizmetleri sunar. Kurumsal eğitimlerinde liderlik, çalışan motivasyonu ve şirket kültürü oluşturma konularına odaklanırken, bireylere yönelik programlarında kişisel disiplin ve uzun vadeli alışkanlık geliştirme süreçlerini destekler. “Keyifli Alışkanlıklar” podcasti ve Coach Magazine Türkiye yazılarıyla, alışkanlık kazanma sürecini bilimsel ve uygulanabilir yöntemlerle paylaşır.